Morgen geopend vanaf 08:00 uur
De keuze is (hopelijk al) gemaakt: het wordt hout.
Het is geweldig en oersterk, en juist omdat het hier om een natuurproduct gaat, is het belangrijk op een aantal zaken te letten. We geven graag goed advies over het opslaan, verwerken en onderhouden van het aangeschafte hout.
Zagen en schaven
Kan ik het hout zagen en/of schaven?
Jazeker! Het meeste hout is ontdaan van spijkers, oude nagels en ijzerresten. Toch kan er een verloren stuk ijzer in zitten. Let dus op met zagen en schaven: controleer altijd of de plank of balk geheel ijzervrij is om schade aan gereedschap te voorkomen.
Kan het hout gaan werken na het zagen en/of schaven?
Wanneer het hout wordt gezaagd en/of geschaafd, is er naderhand kans op werking: het hout zou kunnen scheuren, schotelen, kromtrekken of torderen. Dit gebeurt niet altijd; het effect is moeilijk in te schatten. Dit risico is inherent aan het herzagen van balken of planken. Houd hier rekening mee.
Onderhoud & Reiniging
Hoe moet ik het hout behandelen zodat ik het gemakkelijk kan reinigen?
In sommige gevallen kan het noodzakelijk (en mooi!) zijn om het hout te behandelen met olie, zeep of een lak. Dit kan voorkomen dat er vlekken en kringen in het hout komen, met minimale verandering van de houtkleur. Probeer de gekozen behandelmethode altijd eerst uit op een klein stuk resthout en kijk of de kleur en glans naar wens is.
Kan ik hout met water schoonmaken?
Het best kan hout schoongemaakt worden met een licht vochtige doek. Gebruik hierbij groene zeep en geen allesreiniger of soortgelijk product. In de houtvaten van elke houtsoort zitten in water oplosbare inhoudsstoffen. Door gebruik van veel water kunnen er vlekken of kringen ontstaan: de inhoudsstoffen van het hout zijn in dat geval naar het oppervlak gekomen. Gebruik bij geschaafd hout dus niet te veel water en dep het hout zo snel mogelijk droog als het toch met veel water in aanraking is geweest.
Wat zijn de blauwzwarte vlekken in het eikenhout?
Deze vlekken kunnen ontstaan door looizuur. Eikenhout is een looizuurhoudende houtsoort. Als looizuur in nat eikenhout in aanraking komt met metaal, treedt er corrosie op en kan het hout blauwzwart uitslaan. Deze vlekken worden ook oxide-vlekken genoemd. Het is een natuurlijk fenomeen en eikenhout heeft nu eenmaal deze eigenschap. Het looizuur kan ook uit het eikenhout ‘lekken’. De zogenaamde uitloop van looizuur kan vlekken geven op een terras of muur. Houd hier rekening mee bij de keuze voor eikenhout in een buitentoepassing.
Hoe kun je de blauwzwarte vlekken voorkomen?
Voorkom dat het eikenhout in contact komt met metaal. Laat geen spijkers of gereedschap liggen op een eikenhouten buitentafel en bevestig het hout met roestvrijstalen schroeven.
Hoe kun je de blauwzwarte vlekken verwijderen?
Als de oxidatievlekken niet te diep zitten, kunnen ze eenvoudig worden verwijderd met behulp van oxaalzuur. Meng dit in de verhouding 1:10 met water (1 deel oxaalzuur op 10 delen water) en breng het middel met een kwast aan op het eikenhout.
Hout binnen
Hoe blijft het hout binnenshuis het meest vormvast?
Het is noodzakelijk om de luchtvochtigheid in de ruimte te meten met een luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen 55 en 65 procent zorgt ervoor dat het hout zo min mogelijk gaat werken. Zeker met een houten vloer en/of tafel is het belangrijk om dit continu te meten met behulp van een hygrometer.
Is hout gevoelig voor een lage luchtvochtigheid?
Het hout kan krimpen bij een lage luchtvochtigheid. In de koude wintermaanden kan de centrale verwarming of houtkachel zorgen voor een lage luchtvochtigheid binnen. Daarnaast kan droog weer er voor zorgen dat in een geventileerde binnenruimte de luchtvochtigheid laag wordt.
Hout buiten
Is eikenhout geschikt voor buiten?
Eikenhout is een prachtige houtsoort om toe te passen in een exterieurproject en bovendien veel duurzamer dan naaldhout. Het eikenhout zal door de verschillende weersinvloeden op een natuurlijke manier vergrijzen.
Hoe werkt eikenhouten buiten?
Aangezien de luchtvochtigheid buiten erg kan variëren, kan hout gaan werken. Dit risico is inherent aan de keuze voor hout. Een balk of plank krimpt bij droog weer en zet uit bij vochtig weer. Direct en fel zonlicht kan in combinatie met droog weer leiden tot kromtrekken of zelfs scheuren van het hout. Houd hier rekening mee in de warme zomermaanden en zet een eiken buitentafel bij stralend zomerweer in de schaduw.
Hoe onderhoud ik mijn eiken buitentafel?
Voor een buitentafel adviseren wij het hout niet te behandelen, en het te reinigen met een borstel en groene zeep of soda. Daarnaast is het raadzaam om het hout eens in het jaar schoon te borstelen met een harde borstel. We raden af om het hout schoon te spuiten met een hogedrukreiniger omdat de kracht van het water er voor kan zorgen dat het hout beschadigt en/of gaat splinteren.
Werking & Opslag
Is het hout uitgewerkt?
Nee, maar het grote voordeel van het gebruik van oud hout is dat de meeste werking inmiddels uit het hout is. Hout is een natuurproduct en zal, afhankelijk van de luchtvochtigheid, altijd een beetje blijven werken. Hier dient rekening mee te worden gehouden. Als gevolg van verschillen in omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid, kan het hout vocht afstaan of juist vocht opnemen. Hierdoor kan het hout gaan werken of kromtrekken: een eigenschap van hout.
Hoe voorkom ik grotendeels ongewenste werking van het hout?
Hout kan gaan werken als het plots een andere temperatuur en luchtvochtigheid te verduren krijgt. Onze loodsen hebben mogelijk een (groot) verschil in temperatuur en luchtvochtigheid met de ruimte waar het hout na aanschaf heen wordt gebracht. Hoe groter dit verschil, hoe hoger het risico dat het hout gaat werken. Het beste is om het hout na aanschaf rustig te laten acclimatiseren. Gebruik in de koude wintermaanden een schuur of garage om het hout eerst circa tien dagen te acclimatiseren voordat het hout naar een warmere ruimte wordt gebracht. Ook in deze warmere ruimte is het aan te raden het hout weer circa tien dagen te laten acclimatiseren voordat het wordt verwerkt.
Hoe moet ik hout binnen opslaan?
Wanneer het hout voor een langere periode opgeslagen wordt, adviseren we dit te doen in een donkere, droge ruimte met weinig (of liever geen) zonlicht. Let er op dat de planken van de grond af liggen (bijvoorbeeld met behulp van een paar balkjes) en gebruik bijvoorbeeld een deken om het hout af te dekken. Houd bovendien de luchtvochtigheid in de gaten; een luchtvochtigheid tussen 55 en 65 procent is het meest ideaal.
Hoe kan ik hout buiten het beste opslaan?
Let er op dat de balken of planken van de grond af liggen (bijvoorbeeld met behulp van een paar balkjes) en leg het hout onder een afdak. Voorkom dat het hout in aanraking komt met direct zonlicht in
het voorjaar en de zomer.
Houtworm
Kom je een wormgaatje tegen in het hout?
Wormgaatjes betekenen niet altijd dat de beestjes in het hout actief zijn. Daarom zijn wormgaatjes meestal geen probleem. Mocht er twijfel zijn over de inactiviteit van de beestjes, dan kunnen wij op verzoek houtwormdood meegeven.
Kan ik een beestje tegenkomen in het hout?
Het grootste deel van ons assortiment betreft gebruikt hout. We kunnen geen garantie geven dat er in het hout geen beestje woont. Mocht er twijfel zijn over de aanwezigheid van houtworm, dan kunnen onze medewerkers op verzoek houtwormdood meegeven. Behandel in dat geval het hout er na aanschaf preventief mee. Zorg ervoor dat het hout eerst wordt gezaagd, geschaafd en/of geboord voordat houtwormdood wordt aangebracht: het product is namelijk het meest effectief aan het
oppervlak van het hout.