Waarom winddroog eiken balken toepassen?

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

nl

Oude balken

Oude eiken balken

Oude grenen balken

Oude iepen balken

Oude eiken kinderbalken

Oude gordingen

Oude meerpalen

Oude Amerikaans grenen balken

Oude houten sokkel

Eiken balken winddroog

Eiken balken winddroog

Eiken gordingen winddroog

Lange eiken planken

Lange eiken balken

Eiken regels winddroog

Oude planken

Oude havenplanken

Eiken Reims planken

Oude grenen planken

Eiken spoorplanken

Oude eiken planken

Oude eiken wijnpersplanken

Oud Eiken hooibergplanken

Barnwood Planken

Eiken boomstamplanken

Frans eiken planken

Oude wagonplanken

Eiken wagonplanken geborsteld

Eiken wagonplanken geschaafd

Hardhouten wagonplanken

Oude grenen en vuren wagonplanken

Oude houten tafel

Oude eiken tafel

Wagonplanken tafel

Eiken kloostertafel

Eiken boomstamtafel

Oud eiken buitentafel

Oud houten dakbeschot

Oud eiken dakbeschot

Oude dakbeschot planken

Frans eiken dakbeschot

Oude houten vloeren

Oude eiken vloer

Eiken vloer

Oude Amerikaans grenen vloer

Oude grenen vloer

Oude houten wandbekleding

Oud eiken wandbekleding

Barnwood wandbekleding

Oud houten gevelbekleding

Eiken gevelbekleding

Architectural collection

18 eeuwse eiken bank

Lange oud eiken tafel

Oude eiken deur

Massief oud eiken salontafel

menu

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

+31(0) 488 455 025

nl
nieuwsberichten

Waarom winddroog eiken balken toepassen?

Eikenhout, vergelijkbaar met wijn en whiskey, verbetert in kwaliteit met de tijd. Hoe langer eikenhout in de open lucht droogt, des te lager het vochtgehalte wordt en des te beter de kwaliteit van het hout. Eikenhout met een laag vochtgehalte biedt diverse voordelen. Het is minder gevoelig voor vervorming en laat zich gemakkelijker bewerken.

Wat is het vochtpercentage van vers eikenhout?

Vers eiken bevat nog een hoog vochtpercentage: zo’n 30 tot 50 %. Als vers eiken wordt toegepast in een constructie is de kans groot dat het hout tijdens het droogproces kromtrekt, krimpt en scheurt.

Hoe worden de balken gedroogd?

Eikenhout droogt het beste in de buitenlucht en zal door de verschillende weersinvloeden natuurlijk drogen; het vochtpercentage zal door aanraking met de wind en zon in een gematigd tempo minder worden. Het is essentieel dat de balken of planken zijn opgelat op zogenoemd stophout of drooglatten zodat alle oppervlaktes van het hout direct in aanraking zijn met de buitenlucht.

Windgedroogde eiken balken ondergaan meestal een droogproces van minstens vijf jaar, en soms wel tot tien jaar. De duur van dit proces is afhankelijk van de kopmaat van de balk. Een grotere, zwaardere eiken balk heeft meer tijd nodig om te drogen dan een kleinere, lichtere variant

Meer informatie over onze voorraad winddroog eiken balken?

Wat zijn de voordelen van winddroog eikenhout?

Windgedroogd eiken wordt in diverse toepassingen gebruikt vanwege zijn vele voordelen. Het doorlopen van dit droogproces resulteert in stabiel hout in vergelijking met vers gezaagd hout. Hierdoor is het minder gevoelig voor kromtrekken, scheuren en andere vormveranderingen die zich kunnen voordoen wanneer hout nog vochtig is. Deze stabiliteit is van cruciaal belang om schade aan bijvoorbeeld gevels en stucwerk na de bouw te voorkomen.

Daarnaast vermindert het droogproces de kans op aantasting door insecten en schimmels, wat vooral van belang is als het hout buiten wordt gebruikt of in vochtige omgevingen wordt geplaatst.

Omdat het vocht uit het hout is verminderd, is windgedroogd eiken lichter dan vers gezaagd eiken. Dit kan een voordeel zijn bij constructies waar gewicht een factor is.

Bovendien is droog eiken over het algemeen gemakkelijker te bewerken dan vochtig hout. Of het nu gaat om zagen, schaven of frezen, het proces verloopt soepeler en met meer precisie.

De afwerking van geschilderd of gebeitst werk wordt aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van gedroogd eiken. De afwerking van geschilderd of gebeitst werk wordt aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van gedroogd eiken. Omdat het hout stabieler en droger is, zal de afwerking duurzamer zijn en bovendien langer mooi blijven.

Last but not least, windgedroogd eiken biedt een karakteristieke uitstraling en kleur die door velen wordt gewaardeerd. De balken krijgen een prachtige natuurlijke vergrijsde tint door de invloeden van het weer. Dit esthetische aspect kan een belangrijke reden zijn om voor dit type hout te kiezen.

Wat is het prijsniveau van winddroog eiken balken?

Het prijsniveau van windgedroogde eiken balken is over het algemeen hoger dan dat van vers gezaagd eikenhout. Een vergelijking kan worden gemaakt met een fles rode wijn uit de Bordeaux streek; een fles uit 2016 is doorgaans prijziger dan een fles uit 2021. Hier zijn verschillende logische redenen voor, zo ook bij winddroog eikenhout.

Allereerst kunnen bepaalde eiken balken of planken door het droogproces kromtrekken of torderen, waardoor ze niet meer verkoopbaar zijn. Daarnaast brengen de kosten van het terrein en het daarbij behorende onderhoud gedurende de jarenlange opslag extra kosten met zich mee. Bovendien vereist het continu controleren van de kwaliteit van het hout en het zorgvuldig stapelen ervan speciale aandacht. Dit is essentieel voor een optimaal droogproces. Kortom, het langdurige droogproces vraagt allereerst aanzienlijke investeringen in geld, maar ook tijd en zorg om het proces goed te laten verlopen. Dit verklaart waarom windgedroogd eiken doorgaans een hoger prijsniveau heeft dan vers gezaagd eikenhout.

Bottom line

Windgedroogd eiken, vergelijkbaar met wijn en whiskey, wint kwaliteit met de tijd. Vers eiken bevat aanvankelijk 30 tot 50% vocht, wat vervormingen kan veroorzaken in een project. In tegenstelling tot vers hout, ondergaat windgedroogd eiken een proces van minimaal vijf tot tien jaar drogen, resulterend in stabieler hout en bovendien met een lager gewicht. Het is minder vatbaar voor vervorming en scheuren, en biedt betere bescherming tegen insecten en schimmels. Ondanks een hoger prijsniveau dan vers eiken, kunnen de voordelen de investering rechtvaardigen bij wie kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Wil je meer weten over winddroog eiken? Neem gerust contact op met ons.