Heropbouw Notre Dame: Rol van Eikenhout

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

nl

Oude balken

Oude eiken balken

Oude grenen balken

Oude iepen balken

Oude eiken kinderbalken

Oude gordingen

Oude meerpalen

Oude Amerikaans grenen balken

Oude houten sokkel

Eiken balken winddroog

Eiken balken winddroog

Eiken gordingen winddroog

Lange eiken planken

Lange eiken balken

Eiken regels winddroog

Oude planken

Oude havenplanken

Eiken Reims planken

Oude grenen planken

Eiken spoorplanken

Oude eiken planken

Oude eiken wijnpersplanken

Oud Eiken hooibergplanken

Barnwood Planken

Eiken boomstamplanken

Frans eiken planken

Oude wagonplanken

Eiken wagonplanken geborsteld

Eiken wagonplanken geschaafd

Hardhouten wagonplanken

Oude grenen en vuren wagonplanken

Oude houten tafel

Oude eiken tafel

Wagonplanken tafel

Eiken kloostertafel

Eiken boomstamtafel

Oud eiken buitentafel

Oud houten dakbeschot

Oud eiken dakbeschot

Oude dakbeschot planken

Frans eiken dakbeschot

Oude houten vloeren

Oude eiken vloer

Eiken vloer

Oude Amerikaans grenen vloer

Oude grenen vloer

Oude houten wandbekleding

Oud eiken wandbekleding

Barnwood wandbekleding

Oud houten gevelbekleding

Eiken gevelbekleding

Architectural collection

18 eeuwse eiken bank

Lange oud eiken tafel

Oude eiken deur

Massief oud eiken salontafel

menu

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

+31(0) 488 455 025

nl
nieuwsberichten

De heropbouw van de beroemde Notre Dame

Na de verwoestende brand in de Notre-Dame kathedraal in Parijs op 15 april 2019, is er een grote restauratie op gang gebracht om dit bekende monument in zijn oude glorie te herstellen. Een belangrijk onderdeel van deze restauratie is de reconstructie van de eeuwenoude houten constructie van het dak van de kathedraal. In onze wereld van (eiken)hout is dit een interessant renovatieproject wat we volgen, en daarom vinden we het leuk om er meer over te vertellen.

Waar komt het hout vandaan?

Na de brand werd er snel gekozen voor eikenhout van Franse bodem, uit de Franse productiebossen. Deze eikenbomen moeten voldoen aan diverse criteria: ze moeten een rechte stam hebben, een bepaalde diameter hebben en van hoge kwaliteit zijn. Dit is essentieel voor de complexe houtconstructies die nodig zijn voor de heropbouw van de Notre-Dame. Omdat er aanvankelijk een grote hoeveelheid eikenhout van hoge kwaliteit en met uitzonderlijke afmetingen nodig was, werd besloten bestaande eeuwenoude Franse eikenbomen aan te wijzen voor de kap. Al snel na de brand meldden verschillende boseigenaren, zowel particulier als publiek, zich om eikenbomen te schenken. Ongeveer de helft van de eiken die werden gebruikt om de Notre-Dame te restaureren, werd geschonken door de staatsbossen. De andere helft kwam uit particuliere bossen.

Wanneer zijn de bomen gekapt?

De eikenbomen die bestemd zijn voor de reconstructie van de torenspits zijn tussen januari en maart 2021 geselecteerd en gekapt en werden in het voorjaar van 2022 aan de timmerlieden geleverd. De bomen zijn in de winter gekapt omdat de sapstromen in de eik dan in hun zogenoemde winterslaap zijn, wat ten goede komt aan de kwaliteit van het hout. Het is het beste als het een paar dagen heeft gevroren, zodat de bodem van het bos stevig is en niet kapot wordt gereden door de machines die nodig zijn om de boom in zijn geheel uit het bos te halen.

Bekijk de video in een Frans eikenbos waar een aantal bomen zijn geselecteerd voor de Notre-Dame.

Waar komen de eikenbomen vandaan?

De kaart laat zien waar de eikenbomen voor de Notre-Dame vandaan komen. De bomen zijn afkomstig uit bijna heel Frankrijk, maar de meerderheid komt uit centraal Frankrijk onder Parijs, ten (noord)westen van Reims en boven Poitiers. De groeiomstandigheden voor eikenbomen in deze gebieden zijn zeer gunstig, met een optimale hoeveelheid regen, geschikte hoogte en uitstekende bodemkwaliteit.

Hebben de eiken balken goed kunnen drogen?

De honderden jaren oude bomen verlaten het bos om naar een zagerij te gaan die gespecialiseerd is in het zagen van zulke grote stammen. Het gezaagde hout wordt ongeveer 12 tot 18 maanden buiten in de wind opgeslagen, zodat het onder de juiste omstandigheden natuurlijk kan aandrogen.

Het benodige eikenhout in perspectief

De 1000 benodigde eikenbomen vertegenwoordigen slechts 0,1% van de jaarlijkse oogst van Frans eikenhout voor gebruik in de bouw of in meubels. De gemiddelde jaarlijkse oogst van Frans eikenhout van deze kwaliteit is 2 miljoen m³ per jaar. In eerste instantie lijkt dit een enorme hoeveelheid, maar het is belangrijk om dit in perspectief te plaatsen. Frankrijk is het grootste land qua oppervlakte in Europa, en de eikenbossen zijn uitgestrekt.